RONDREIZEN DOOR SCHOTLAND

De leukste manier om kennis te maken met Schotland is door middel van een rondreis. Deze vorm van vakantie vieren laat je kennis maken met de diverse kanten van dit veelzijdige land. Niet voor niets dat veel mensen die een eerste keer naar Schotland gaan kiezen voor een rondreis. Je kunt op die manier natuur, steden en uiteenlopende bezienswaardigheden met elkaar combineren. Als je gaat rondreizen dan moet je je niet vergissen in de afstanden. Heel Schotland zien in een week tijd zal je niet lukken en ook in twee weken tijd werk je niet eventjes alle hoogtepunten van Schotland af. Dat heeft te maken met de afstanden, maar vooral met de reistijden. Vooral in het boorden zijn er redelijk wat wegen waar het allemaal wat minder snel gaat dan de snelwegen die je met name in de Lowlands rondom Edinburgh en Glasgow aantreft. Voor sommige plekken heb je ook veerdiensten nodig en dat kost tijd. Niet alleen vaartijd, maar ook de tijd die je vaak al kwijt bent aan het wachten voordat je de boot op kunt en vertrekt.

Routes

Je kunt natuurlijk iedere soort route helemaal zelf naar smaak invullen. De ene persoon houdt meer van steden en attracties, terwijl de ander vooral voor de natuur naar Schotland gaat. En ook daar heb je keuzes: kies je voor de nationale parken in de Schotse Hooglanden of ga je de meer desolate noordkust en de verschillende eilanden van Schotland opzoeken? Een mix van de rustige noordkant en de wat meer levendige streken in het zuiden van Schotland is natuurlijk ook nog mogelijk, zeker als je langer dan een week op vakantie gaat.

De meest populaire route is die waarbij je de grote steden met natuur combineert. Het is het rondje Edinburgh-Perth-Pitlochry-Aviemore-Inverness-Fort William-Glasgow. Hierbij doe je de twee grootste steden van het land aan, rijd je dwars door de twee nationale parken in de Schotse Hooglanden en rijdt je door de Great Glen (het grote dal) en kun je de treinrit met de Jacobite Train meenemen in je reisprogramma.

Wil je vooral de meer desolate rustige kant van Schotland ontdekken? Start je rondreis dan in Inverness en rijd via Wick, Thurso, Ullapool, Gairloch en Mallaig langs de noordkust. Je kunt zo mooi Isle of Skye meenemen en eventueel ook nog een tochtje naar de Orkney Islands maken. Als het weer enigszins mee wil werken kom je met de meest waanzinnige foto’s thuis.

Groepsrondreizen door Schotland

De gemakkelijkste manier om een rondreis door Schotland te boeken is door een kant-en-klare rondreis te boeken. Je kunt kiezen voor een compleet verzorgde rondreis, waarbij je met een luxe touringcar het land ontdekt. Dergelijke groepsrondreizen worden aangeboden met vertrek per bus vanuit Nederland, maar er zijn ook rondreizen waarbij je eerst naar het Verenigd Koninkrijk vliegt en vervolgens van daaruit een busrondreis maakt door Schotland (eventueel met een stukje Engeland erbij). Bij georganiseerde rondreizen per bus werk je een vooraf vastgesteld programma af, waarbij de bus niet alleen gebruikt wordt om van accommodatie naar accommodatie te rijden, maar ook om de bezienswaardigheden onderweg te bezoeken. Entreegelden zijn niet altijd inbegrepen in de prijs, kijk daarom goed wat er wel en niet inbegrepen is.

Schotland fly-drive

Een variant van rondreizen die wat meer vrijheid biedt is een fly-drive rondreis waarbij de accommodaties door de reisorganisatie vastgelegd zijn. Je rijdt dan wel een vrijwel vaste route, maar hebt zelf de volledige vrijheid hoe je de tijd onderweg invult. Dit vraagt iets meer planning en voorbereiding, maar je hoeft niet na te denken over waar je wanneer overnacht. Bij deze manier van rondreizen rijd je wel zelf met een huurauto door Schotland. De reis naar Schotland zelf wordt dan per vliegtuig afgelegd. Je weet vaak vooraf niet welke accommodatie je exact krijgt. Dat zie je zodra dat je de reisbescheiden toegestuurd krijgt.

Touroperator TUI biedt verschillende fly-drives in Schotland aan

rondreizen door Schotland

Zelf alles regelen

Dankzij het internet is het zelf regelen van een rondreis tegenwoordig natuurlijk een ‘piece of cake’. Vliegtickets, huurauto, veerbootovertochten, accommodaties, excursies en toegangskaartjes tot populaire attracties kun je tegenwoordig met een paar muisklikken of vingerbewegingen regelen en boeken. Het voordeel is dat je alles helemaal zelf in de hand hebt en vaak ook goedkoper uit bent dan wanneer je een vergelijkbare fly-drive bij een reisorganisatie boekt. Het enige grote nadeel is dat het je meer tijd kost. Daarnaast heb je geen garanties zoals het SGR in het geval dat bedrijven waar je boekt failliet gaan. Omdat het allemaal kleine stukjes zijn die je boekt, is het risico wel vrij beperkt. Wij hebben persoonlijk nog nooit geld verloren omdat we vakanties zelf geregeld hebben.

Om je Schotland rondreis zelf te regelen hebben wij alvast een paar handige weblinks verzameld van bedrijven die je kunt gebruiken om zaken als vliegtickets, accommodaties, je huurauto en bootovertochten.

Vliegtickets kun je boeken bij KLM, Easyjet en Ryanair die alledrie vluchten naar de verschillende luchthavens in Schotland aanbieden.

Een hotel of B&B kun je boeken bij booking.com. Handiger is om via Trivago de prijzen van de verschillende aanbieders van hotels, appartementen en B&B’s met elkaar te vergelijken.

Wil je een auto huren in Schotland? Wij kunnen dan Sunny Cars aanbevelen. Sunny Cars werkt met transparante voorwaarden waarbij een echte all-riskverzekering en 0 euro eigen risico in het geval van schade natuurlijk aangenaam zijn. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Sunny Cars is al tientallen jaren succesvol actief op de Nederlandse markt wat betreft huurauto’s voor op vakantie.

Wil je met de veerboot de overtocht maken van IJmuiden naar Newcastle om vervolgens door te rijden naar Schotland? Dat kun je doen met DFDS Seaways. Je kunt de oversteek rechtstreeks bij hen boeken. Vaak bieden ze vroegboekkortingen als je ver genoeg vooruit je overtocht(en) boekt.

Heb je overtochten nodig in Schotland zelf dan is het afhankelijk naar welke eilanden je wilt varen om te bepalen waar je moet reserveren. Zo bedient Caledonian MacBrayne vooral de veerdiensten op de Firth of Clyde en naar de Binnen- en Buiten-Hebriden. Omdat de overtochten van CalMac (zoals Caledonian MacBrayne vaak genoemd wordt) regelmatig vol zitten voor voertuigen, is het handiger als je vooraf boekt.

De Orkney-eilanden bereik je met de veerboten van NorthLink Ferries (vanaf Aberdeen of Scrabster), Pentland Ferries of in de zomermaanden met John O’Groats Ferries.

De veerboten naar de Shetlandeilanden worden geregeld in samenwerking met de lokale gemeenteraad. Alles over de dienstregelingen en het kopen van tickets vind je op deze site.