SCHOTLAND TIP 5: LOCHS

Als je de kaart van Schotland bekijkt dan zul je veel zogenaamde ‘lochs’ tegenkomen. Een loch is een meer of een zee-inham. Schotland telt enorm veel lochs waarvan Loch Ness onder buitenlanders de meest bekende is. Dat komt door de legende van het Monster van Loch Ness. Tot op heden is er geen enkel bewijs gevonden dat een dergelijk monster bestaat of ooit bestaan heeft. Wat erg bijdraagt aan de mystiek rondom Loch Ness is het vaak sombere weer, waarbij donkere luchten en nevel zorgen voor een dramatisch plaatje. De lochs hebben in Schotland uiteenlopende functies. Op sommige meren kun je boottochten maken of op andere manieren recreatief bezig zijn terwijl andere lochs vooral populair zijn om wandeltochten langs of omheen te maken. Op deze pagina beschrijven we een aantal van de grotere en bekendere lochs van Schotland.

Loch Ness

Het bekendste meer van Schotland is ongetwijfeld Loch Ness. Dat heeft natuurlijk mede te maken van het verhaal rond het monster van Loch Ness. Nessie is een begrip en mag dan ook op veel aandacht rekenen van zowel de locals als de bezoekers. Er zijn regelmatig mensen die het meer aandoen in de hoop dat ze getuige zijn van de aanwezigheid van het monster die zich door de jaren heen wel eens laat zien op onduidelijke foto’s. Toch werkt deze marketingstrategie en spreekt het een hoop mensen tot de verbeelding. Natuurlijk is het monster niet de enige en zelfs niet de belangrijkste reden om het meer bezoeken. Deze reden is vooral de prachtige locatie van natuur en het ruige landschap in de omgeving.
Als we kijken naar de feiten zien we dat het meer op zijn diepste punt 266 meter diep is en ruim 37 kilometer lang. Het breedste stuk telt een lengte van 1600 meter. Het meer maakt deel uit van het Great Glenn, een breuklijn tussen twee platen.

Een andere bekende attractie die te vinden rond het meer is Urquhart Castle. Deze prachtige oude ruïnes gaan uitstekend op in het Schotse landschap aan de oevers van het meer. De meest interessante plaats aan het meer is Drumnadrochit waar je naast Urquhart Castle ook het Loch Ness Exhibition center kunt bezoeken.

Loch Ness

Loch Awe

In het westen van Schotland ligt Loch Awe. Dit op drie na grootse zoetwatermeer van Schotland die wordt gevoed door River Orchy en Kames River. Het meer gaat over in River Awe. Van de bezoekers die hier graag komen zijn er een aantal die speciaal worden aangetrokken door het forelvissen. Ook komt zalm hier voor. Alles bij elkaar maakt dit voor visliefhebbers het meer een ideale locatie. Daarnaast zijn er ook een aantal kasteelruïnes en eilanden die als trekpleisters gerekend mogen worden. Kilchiurn Castle wordt beschouwd als het meest gefotografeerde kasteel van Schotland. Althans, wat er nog van over is. Het ligt dan ook op een prachtige plek met de Highlands op de achtergrond als je het vanaf de juiste positie fotografeert. Al in de late negentiende eeuw stonden de ruïnes met op de achtergrond de bergen op ansichtkaarten. Natuurlijk zijn ruïnes ook een interessante plek om te bezoeken.

Loch Awe is bekend onder de zwemmers. Velen van hen zien het als een uitdaging om het meer door te zwemmen of zelfs onderdeel uit te laten maken van een challenge waarbij drie meren worden aangedaan. Daarbij is de lengte van Loch Awe wel verreweg de grootste met 25 mijl. Enige bekwaamheid in het lange afstand zwemmen is dus wel aan te raden wanneer je hier zelf een uitdaging in mocht zien.

Loch Lomond

Dit meer is 37 kilometer lang en tot wel acht kilometer breed. Daarmee is Loch Lomond ook meteen het grootste meer van Schotland. Alleen omdat het meer veel ondieper is dan Loch Ness en hier slechts 190 meter diep is, is het niet het grootste meer wat betreft wateromvang. Deze eer is voor Loch Ness. Loch Lomond vormt het centrum van het Nationaal Park Loch Lomond en de Trossachs. Daarmee is meteen ook wel duidelijk waarom dit meer zeker niet overgeslagen mag worden wanneer je de Schotse meren wilt bezoeken. Het meer ligt spectaculair in het midden van de indrukwekkende Schotse natuur. De wandelroute west ‘Highland Way’ loopt ook langs dit meer, waarmee het ook meteen een belangrijke wandellocatie is. Dit is een dermate belangrijk meer voor de Schotten dat zij er zelfs een bekend volkslied naar hebben vernoemd. Vele Schotten kennen het lied ‘The Bonnie Banks o’ Loch Lomond’.

Loch Lomond

Loch Katrine

Loch Katrine mag niet ontbreken in het lijstje met te bezoeken meren in Schotland. Dit meer ligt in de Trossachs en is een kilometer breed en 13 kilometer lang. Ook hier weer adembenemende natuurvergezichten. Naast het overweldigende natuurschoon is het ook leuk om het plaatsje Stronachlachar hier te bezoeken. Liefhebbers van vliegvissen kunnen hier ook hun hart ophalen.

Loch Duich

Loch Duich doet ook wel een beetje denken aan de Noorse Fjorden. Het is namelijk een inham aan de westkust van Schotland die zo’n tien kilometer landinwaarts komt. Samen met een andere inham, Loch long, vormen zij een derde inham genaamd Loch Ash. Hier is het dus ook weer overweldigend natuurschoon waarbij land en zee een prominente rol spelen. Een leuke bezienswaardigheid bevindt zich op een eiland in Loch Duich. Hier vind je namelijk Eilean Donan Castle, een van oorsprong dertiende-eeuws kasteel dat in de achttiende eeuw werd opgeblazen. Gelukkig heeft men het in het begin van de twintigste eeuw weer gerestaureerd. Dit kasteel met de kenmerkende brug is nog beter dan het perfecte plaatje in je hoofd wat je van een kasteel kan hebben op een dergelijke locatie. Laat je verassen door drie elementen die hier een adembenemende cohesie vormen; namelijk lucht, water en land. Bij een mooie zonsondergang kan het water in het meer als het ware één worden met de lucht door de heldere weerspiegeling van dit schouwspel.

Loch Tay

Tot slot mag Loch Tay wat ons betreft niet ontbreken in dit overzicht. Hier vallen meteen de vele Bergen op die rond het meer te bewonderen zijn hier zijn ook weer fantastische vergezichten waarbij de lucht, het water en het land samensmelten tot een harmonieus geheel. Je kunt hier ook een (gedeeltelijke) kunstmatig eiland genaamd ‘Crannog’ bezoeken. Al duizenden jaren werden deze kunstmatige eilanden gebruikt voor bewoning. Soms is een crannog opgebouwd op een gedeeltelijk natuurlijk voorkomende barrière waarna deze handmatig is voltooid. De Crannog van Loch Tay is volledig kunstmatig en bestaat uit boomstammen als fundering. Hiermee krijg je als bezoeker een indruk hoe er al duizenden jaren in en aan het water wordt geleefd door de mens.

Loch Tay