SCHOTLAND TIP 4: CAIRNGORMS NATIONAL PARK

Het Cairngorms National Park is een geweldig natuurgebied in de oostelijke hooglanden. Het gebied beslaat een oppervlakte van meer dan vierduizend vierkante kilometer. Centraal in de Cairngorms ligt een massief met meerdere bergtoppen, waaronder de Cairn Gorm waaraan de naam van het gebied ontleent. De Cairngorms is populair onder wandelaars, mensen die op andere manieren actief bezig willen zijn in de natuur en onder dierenliefhebbers. Zo kun je hier rendieren bezoeken die in de hoger gelegen delen van de Cairngorms leven. In de wintermaanden kun je als je geluk hebt ook skiën in de Cairngoirms. Op een hoogte van ongeveer elfhonderd meter ligt een skigebied waar je met een kabelspoorweg naartoe kunt gaan.

Wandelen in de Cairngorms

Als natuurpark is Cairngorms een uitermate goede bestemming voor de liefhebbers van een wandelroutes van één of meerdere dagen. Het grootste natuurpark van het Verenigd Koninkrijk kent vele wandelroutes.

Als je ergens het gevoel krijgt dat je in de ruige Schotse Highlands bent, dan is het wel hier. Adembenemende landschappen zullen je vanaf de hoge punten van het park worden gepresenteerd. Een zeer bekende route die goed te doen is in een dag is de wandeling naar het weerstation op de top van de Gairn Gorm. Deze is een pittige maar acceptabele klim en wanneer je eenmaal de top hebt bereikt kun je met een bergtreintje naar beneden.

Naast deze route zijn er nog tal van andere trajecten die je langs verschillende bergtoppen brengen en vaak ook te combineren zijn. Neem wel een windjack mee en goede regenkleding, want het kan er behoorlijk spoken.

Cairngorms

Cairngorm Reindeer Centre

Sinds 1952 kun je het Cairngorm Reindeer Herd bezoeken. Dit rendiercentrum is er destijds gekomen om een rendierpopulatie in Cairngorm op te zetten en te conserveren. Deze rendieren zijn belangrijk voor de begrazing van de vele grasvlakten in de bergen. Wilde van origine Britse rendieren waren al enkele honderden jaren niet meer terug te vinden in het landschap. Mikel Utsi, een Zweedse rendierhouder opende in 1952 het centrum en begon een horde. Ooit begon het met twee herten en vijf bokken. Tegenwoordig leven hier zo’n 150 rendieren die een duurzame bijdrage leveren aan het landschap van de Highlands.

In het centrum kun je meer weten komen over de dieren en ze eventueel zelfs aanraken. Dit maakt het een leuk bezoek voor zowel jong als oud.

Cairngorm Reindeer Centre

Loch an Eilein

Eén van de meest in het oog springende plekken in de Cairngorms is Loch an Eilein. Dit meer is prachtig gesitueerd in het Rothiemurchus-bos. Het is een zoetwatermeer die zijn naam te danken heeft aan de uit het Gealic afkomstige benaming ‘meer van het eiland’. Om het meer liggen mooie gebieden en het is dan ook populaire bestemming voor wandelaars. Je kunt er prima een route om het meer volgen. Midden in het meer liggen de ruïnes van een klein vijftiende-eeuws kasteel. Dit maakt het plaatje, te midden van de prachtige natuur met uitzichten op het berglandschap, compleet. Naast de vele wandelaars kunnen ook liefhebbers van vogels en actieveling op een mountainbike zich hier prima vermaken.

Highland Wildlife Park

Sinds 1972 vind je in de Cairngorms het Highland Wildlife Park. Dit is zowel een dierentuin al een safaripark in de buurt van Kingussie. In totaal telt het park een oppervlakte van 105 hectare en al in 1980 werd het park vernoemd door een poema die zich hier bevond. Een lokale boer had deze katachtige al meerdere malen gevangen en zo kreeg de poema een plekje in het park waar deze tot zijn dood heeft geleefd. De poema trok veel bezoekers en tegenwoordig is het omhulsel van de kat nog te bewonderen Inverness museum.
In het park kun je als je geluk hebt dieren spotten als bizons, elanden, lynxen, wolven en nog veel meer Europese dieren. Neem daarbij de prachtige omgeving van de Highlands en je hebt een dierenpark op een toplocatie. Dit is werkelijk een fantastische bestemming voor zowel jong als oud. Naast de Europese dieren vind je er ook Yaks. In de dierentuin zijn er verder aantal verschillende soorten exotische dieren te bewonderen.

Cairngorm Mountain

De naamgever van het nationale park is Cairngorm Mountain. Dit is één van de hogere plekken in het gebied met een hoogte van 1245 meter. De naam is afkomstig uit het Gealic en betekent zoveel als blauwe of groene heuvel. De berg is goed te beklimmen, maar neem wel je voorzorgsmaatregelen. Zo was er in 1971 een groep kinderen en een gids in opleiding in een sneeuwstorm terecht gekomen waarbij vijf leerlingen en de gids om het leven kwamen. Ben je niet zo mobiel of geen liefhebber van het beklimmen van een dergelijke berg, dan kun je ook de bergtrein nemen om je naar te top te laten brengen of om je naar beneden te laten vervoeren. De route andersom kan natuurlijk ook. Wanneer je liever vooral daalt en niet zo’n klimmer bent kun je ook met trein naar boven en vervolgens te voet naar beneden.

In de winterperiode kan hier vaak geskied worden. Er zijn pistes voor skiërs van alle niveaus; van makkelijke pistes tot een aantal zwarte pistes en alles daartussen.

Cairngorm Mountain