HOP-ON-HOP-OFF BUSSEN IN SCHOTSE STEDEN

De leukste en gemakkelijkste manier om de verschillende steden in Schotland te ontdekken is door middel van een zogenaamde hop-on hop-off bus. Dit zijn toeristenbussen die langs een speciale route rijden waarbij er vooral langs en naar attracties en bezienswaardigheden gereden wordt. Langs de route kun je onbeperkt in- en uitstappen gedurende de geldigheid van je ticket. De uitstapplekken zijn altijd bij toeristische bezienswaardigheden, monumenten, musea of attracties. Soms moet je nog een klein stukje lopen. Het grote voordeel is dat je niet teveel na hoeft te denken hoe je ergens met het reguliere openbare vervoer komt. De routes zijn optimaal voor wie een stedentrip naar bijvoorbeeld Edinburgh of Glasgow maakt.

De bussen

Er wordt vrijwel altijd gereden met dubbeldekkerbussen. Je kunt er dus voor kiezen om binnen te zitten op het onderste dek of om vanaf het open bovenste dek een optimaal uitzicht te hebben op alles wat er onderweg te zien is. Als je op het bovendek zit moet je er wel rekening mee houden dat het kan regenen in Schotland. Als het een open dubbeldekkerbus is, is er vaak wel de mogelijkheid om het bovenste dek dicht te maken als het vanwege het weer echt nodig is.

In de bus kun je via de gratis audiogids luisteren naar informatie over de stad waar je je rondrit maakt en de plekken waar je langs rijdt. Deze audiogids is in verschillende talen beschikbaar, waaronder in het Engels. De hoofdtelefoons zijn normaal gesproken inbegrepen in de prijs.

hop-on hop-off bus

Ideaal voor een bezoek van één dag

De hop-on-hop-off bussen zijn vooral ideaal voor een bezoek van één dag. Wie een rondreis door Schotland maakt die heeft vaak beperkt tijd in een stad en het rondreizen zelf is niet zelden ook aardig vermoeiend. Deze toeristische bussen zijn daarom ideaal om een stad in een dag te bezoeken, omdat je zo veel minder hoeft te lopen en ook niet na hoeft te denken hoe je ergens komt. Niet voor niets dat de hop-on-hop-off bussen vooral populair zijn onder mensen die ergens korte tijd vertoeven.

Vooraf reserveren

Het systeem van hop-on-hop-off bussen wordt aangeboden in Edinburgh en Glasgow. Om tijd te besparen kun je het beste je kaarten voor de hop-on-hop-off bussen vooraf via internet reserveren. Vaak wordt er ook een paar euro korting per kaart gegeven als je de tickets online koopt.

Je kunt je kaarten voor de Edinburgh hop-on-hop-off-bus hier reserveren
Je kunt je kaarten voor de Glasgow hop-on-hop-off-bus hier reserveren