SCHOTLAND TIP 10: FALKIRK

Het stadje Falkirk is wat betreft historie of grootte het vermelden niet waard. Andere steden in Schotland zijn beduidend mooier of hebben een belangrijkere rol in het vroegere of hedendaagse Schotland. De reden dat het in Centraal-Schotland gelegen Falkirk wel een plaatsje heeft in deze top 10 van Schotland is dat je er een aantal unieke bezienswaardigheden kunt bewonderen. Onze persoonlijke favoriet zijn de Kelpies. Deze enorme sculpturen die twee paardenhoofden uitbeelden behoren tot de mooiste kunstwerken die wij ooit gezien hebben. Daarnaast ligt er bij Falkirk ook het Falkirk-wiel. Deze scheepslift is de enige roterende scheepslift ter wereld en daarom een unieke bezienswaardigheid.

Antonine Wall

De Muur van Antonius verbindt het oosten met het westen van Schotland. Alhoewel je evengoed moet kijken voordat je beseft dat deze muur er is, staat de muur toch op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dat is ook geheel terecht want dit oude bouwwerk stamt al uit het jaar 142 na Christus. Het waren de Romeinen die in het kader van verdediging de twee muren hebben gebouwd in Schotland. In het noorden was dit Antonine Wall en zuidelijker Hadrians Wall. Grote delen van de muur zijn loop der jaren verdwenen onder de grond maar bij Falkirk kun je nog originele stukken bewonderen. Langs de muur lagen tal van forten en de muur zelf werd opgebouwd uit plaggen in combinatie met stenen.

Falkirk Wheel

Het Wiel van Falkirk lijkt zo uit de verre toekomst te zijn gekomen. Deze draaiende scheepslift oogt dan ook zeer futuristisch. De lift verbindt twee kanalen met elkaar, namelijk Forth and Clyde Canal met Union Canal. In totaal wordt er zou een hoogte van 35 m overbrugd. Een werkelijk ingenieus bouwwerk. Falkirk Wheel werd voltooid in 2002 en verving daarmee 11 sluizen. Naast alleen al het indrukwekkende stukje ingenieur schap de moeite waard is om te bezoeken kun je er ook nog meer over te weten komen in het bezoekerscentrum. Daarmee is een leuke locatie voor zowel jong als oud. Je zult geënthousiasmeerd worden door de ingenieuze toepassingen die hier zijn gebruikt.

Falkirk Wheel

Callendar House

Op het grondgebied van het gelijknamige park van Callendar ligt het landhuis genaamd Callendar House. Hoewel het in Schotland ligt doet het je denken aan een Frans kasteel dat is opgebouwd in renaissancestijl. Dat is te danken aan een uitbreiding gedurende de negentiende eeuw. De oudste delen van het gebouw zijn echter veel ouder en dateren uit de veertiende eeuw. Het is dus een huis met een geschiedenis van al 600 jaar. Hierdoor zijn veel historische gebeurtenissen de revue gepasseerd die betrekking hebben met deze locatie. In de loop der eeuwen hebben verschillende families hier gewoond, waaronder de familie Livingston en de familie Forbes. Lange tijd waren het deze families die dit prachtige landhuis hun zetel mochten noemen. Hiermee is Callendar House dan ook één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Falkirk.

Als bezoeker is het al fantastisch om door het park te lopen en door de vertrekken die open zijn voor publiek. Ook is er een museum ondergebracht in het landhuis. In het museum kom je meer te weten over de kunst en geschiedenis van Falkirk en natuurlijk het domein en het gebouw. Naast de permanente tentoonstelling zijn er ook regelmatig tijdelijke exhibities. Dit domein in combinatie met het gebouw gaat u interesse zeker voor een paar uur in beslag nemen.

The Kelpies

The Kelpies