Schotland top 10 - dé Nederlandse reisgids voor een geslaagde vakantie naar Schotland

Schotland top 10 / Edinburgh

 home vakantie in Schotland links cookiebeleidcontact 

Schotse Hooglanden

Edinburgh

whisky

Cairngorms

lochs

kastelen

eilanden

steden

Jacobite Train

Falkirk

 
TIP: rondreizen door Schotland
 
TIP: budgettips
 
TIP: hop off hop off bussen
 
meer Schotland vakantietips

SCHOTLAND TIP 2: EDINBURGH

Al sinds het einde van de middeleeuwen is Edinburgh de hoofdstad van Schotland. Het historische centrum van deze eeuwenoude stad stamt dan ook uit deze tijd. In tegenstelling tot andere Europese steden met een middeleeuws hart zie je hier geen kronkelige straatjes met verschillende pleinen, maar een langgerekte straat (die tegenwoordig Royal Mile heet) waaraan allemaal steegjes (de zogenaamde 'closes') zitten. Dit is Edinburgh zoals het zich op de heuvel gevormd heeft. Tot de achttiende eeuw bestond Edinburgh alleen maar uit het fort op Castle Rock. Men was daarom erg inventief met het opvullen van de ruimte. Binnen de zogenaamde closes werden woningen boven elkaar gebouwd om zoveel mogelijk gebruik te maken van de beschikbare ruimte.

Tegenwoordig is Edinburgh een stuk groter. Het inwoneraantal is uitgegroeid tot om en nabij de half miljoen mensen. Glasgow is Edinburgh overigens voorbijgestreefd qua grootte. Glasgow telt bijna zeshonderdduizend inwoners en is ook wat betreft oppervlakte groter. Edinburgh is uitgegroeid tot de populairste stad in Schotland onder stedentrippers. Binnen het Verenigd Koninkrijk is alleen de Engelse hoofdstad Londen populairder onder buitenlandse toeristen. De populariteit van Edinburgh is vrij simpel te verklaren. Het is een sfeervolle, relatief veilige, vrij compacte en ook niet al te dure stedentripbestemming. Het feit dat de oude binnenstad op veel plekken nog de typische sfeer van vroeger uitstraalt en je er prima kunt winkelen maken Edinburgh nog interessanter.

Meer over Edinburgh
Edinburgh bezienswaardigheden top 10
Edinburgh tips
Edinburgh voor beginners


 

Schotland bezienswaardigheden Schotland voor beginners Schotse Hooglanden voor beginners steden in Schotland mooiste dorpjes in Schotland