Schotland top 10 - dé Nederlandse reisgids voor een geslaagde vakantie naar Schotland

Schotland top 10 / whisky

 home vakantie in Schotland links cookiebeleidcontact 

Schotse Hooglanden

Edinburgh

whisky

Cairngorms

lochs

kastelen

eilanden

steden

Jacobite Train

Falkirk

 
TIP: rondreizen door Schotland
 
TIP: budgettips
 
TIP: hop off hop off bussen
 
meer Schotland vakantietips

SCHOTLAND TIP 3: WHISKY

Als er een drank is die direct met Schotland geassocieerd wordt dan is het whisky. Deze sterkedrank wordt gezien als een nationale drank, hoewel het niet alleen de Schotten zijn die goede whisky maken. Kenmerkend voor Schotse whisky is de duidelijk aanwezige rooksmaak die verkregen wordt door het zogenaamde eesten waarbij turf gebruikt wordt gedurende het verhitten van de gemoute gerst. Bij Ierse whiskey (dan schrijf je het met een 'e' ertussen) wordt dit proces niet toegepast, waardoor de rooksmaak ontbreekt.

Als je Schotland bezoekt zul je op veel verschillende manieren in aanraking komen met whisky. Er zijn veel bars die een groot assortiment aan Schotse whisky hebben. Sommigen hebben wel meer dan driehonderd verschillende flessen in huis. Een ideale mogelijkheid dus om de verschillen in smaak te ontdekken en om te kijken welke whisky jou persoonlijk het meeste aanspreekt. Goede cocktailbars schenken vaak ook verschillende op whisky gebaseerde cocktails. Daarin wordt overigens vaak bourbon, de Amerikaanse versie van whisky, verwerkt in plaats van Schotse whisky. Een onder toeristen populair onderdeel van een vakantie in Schotland is het bezoeken van een whiskydistilleerderij. Daar leer je hoe whisky gemaakt wordt en natuurlijk over de geschiedenis en producten van de distilleerderij die je op dat moment bezoekt.

Zo drink je whisky
Puur, met water of met ijs? Hoe drink je whisky? Om daar het antwoord op te krijgen moet je eerst weten wat voor effect het toevoegen van water of ijs aan whisky heeft en wat de karaktereigenschappen van whisky zijn. Het begint met het goede glas. Wereldwijd het meest gebruikt is de 'tumbler'. Dit is een breed en laag glas met een dikke bodem. De rechte wanden zijn kenmerkend voor dit cilindervormige glas. Dit populaire glas heeft als nadeel dat de geur eerder verloren gaat wat ten koste gaat van de echte whisky-beleving. Liefhebbers kiezen daarom liever voor het 'glencairn' glas. Dit tulpvormige glas heeft een bolle onderkant die het gemakkelijk maakt om de whisky te laten walsen, waardoor de aroma's goed vrij komen. Daarnaast heeft het glas een smallere opening zodat de geuren beter bewaard blijven. Het derde glas is de 'snifter'. Het handige voetje zorgt ervoor dat het glas lekker vast te houden is en de bolle vorm zorgt er net als bij de 'glencairn' voor dat aroma's zich goed verspreiden door het glas en niet snel verloren gaan.

Whisky is een drank die je eigenlijk puur moet drinken om de optimale smaakbeleving te hebben. Het beste is kamertemperatuur of iets warmer. Als je een 'glencairn' of 'snifter' glas gebruikt kun je de whisky wat verwarmen door de bolle kant van het glas in je hand te laten rusten. Over het toevoegen van water verschillen de meningen. Waar de een zegt dat water de puurheid van de smaak aantast, daar meent de ander dat door het toevoegen van een paar druppels water (niet meer!) de vloeistof als het ware opent, waardoor je een andere smaakbeleving krijgt.

Over het toevoegen van ijs zijn de whiskyliefhebbers het eigenlijk wel met elkaar eens: dat doe je niet. Dat heeft twee redenen. Ten eerste koel je de whisky af waardoor de smaak afgevlakt wordt. Ten tweede zorgt ijs voor smeltwater wat resulteert in verdunde whisky, wat de smaak zeker niet ten goede komt. Wil je toch persé ijs in je whisky, gebruik dan grote ijsklonten (die smelten minder snel) of speciale 'whisky stones'. Dit zijn herbruikbare koelblokjes die niet kunnen smelten.

Belangrijk om te weten is dat whisky drinken vooral bepaald wordt door persoonlijke smaak. Duurder is niet per definitie beter en de ene persoon prefereert een blended whisky terwijl de ander liever een single malt drinkt. Er zijn zoveel verschillende soorten whisky, waardoor het vooral een kwestie is van openstaan voor verschillende smaken en vooral uiteenlopende whisky's uitproberen om te ontdekken wat jouw smaak is.

Meer over whisky
wikipedia


 

Schotland bezienswaardigheden Schotland voor beginners Schotse Hooglanden voor beginners steden in Schotland mooiste dorpjes in Schotland