Schotland top 10 - dť Nederlandse reisgids voor een geslaagde vakantie naar Schotland

Schotland top 10 / vakantie / budgettips

 home vakantie in Schotland links cookiebeleidcontact 

Schotse Hooglanden

Edinburgh

whisky

Cairngorms

lochs

kastelen

eilanden

steden

Jacobite Train

Falkirk

 
TIP: rondreizen door Schotland
 
TIP: budgettips
 
TIP: hop off hop off bussen
 
meer Schotland vakantietips

BUDGETTIPS VOOR SCHOTLAND

Als je op vakantie naar Schotland gaat dan wil je natuurlijk niet meer geld uitgeven dan nodig is. Met onze budgettips kun je geld besparen als je in Schotland bent en tijdens het boeken van je vakantie naar Schotland. Heb je zelf nog een goede budgettip? Mail die dan naar ons en als we hem waardevol genoeg vinden, plaatsen we hem.

Drink kleine glazen bier
De standaardmaat voor bier is in Schotland (en elders in het Verenigd Koninkrijk) een pint. De inhoud van zo'n glas is 0,568261 liter, wat dus ruim een halve liter is. Wil je een klein glas bestellen dan vraag je om een 'half pint', wat met zo'n 28 centiliter nog iets meer is dan een standaard bierglas in Nederland. In Schotland is het vaak niet zo dat als je een groter glas (of zelfs een kan) bestelt, dat het bier dan goedkoper per liter is. Een halve pint kost vaak gewoon de helft van een hele pint. Heb je zin in een biertje, dan kun je ze dus beter per halve pint bestellen. Je bent dan niet 'gedwongen' om een hele pint te drinken en te betalen. Wil je uiteindelijk toch een hele pint drinken, dan kun je altijd nog een tweede halve pint bestellen.

Regel een goedkope transfer van of naar het vliegveld
Natuurlijk kun je met de taxi van de luchthaven naar de stad reizen. Taxi's zijn relatief duur in Schotland en dat geldt zeker als je alleen of met z'n tweetjes reist. Het is dan vaak voordeliger om een alternatieve manier te gebruiken om naar de stad te komen. Zo ben je met de taxi al snel 25 tot 30 pond kwijt voor een ritje vanaf het vliegveld van Edinburgh naar het centrum van de stad. Voor Glasgow gelden ongeveer dezelfde prijzen.

Voor Edinburgh heb je de Airlink bussen als goedkope optie. Deze bussen brengen je in ongeveer 30 minuten naar het centrum van Edinburgh en dat kost 4,50 pond voor een enkeltje of 7,50 pond voor een retourtje.
Meer informatie en tickets over de Airlink bussen vind je hier.

Een snelle en goedkope oplossing vanaf Glasgow Airport is de Glasgow Airport Express. Deze bus brengt je in een kwartier van de luchthaven van Glasgow naar het centrum van de stad. Meer info over de Glasgow Airport Express vind je hier.

Wacht op de aanbiedingen voor vliegtickets
Er is volop aanbod van vliegtickets vanuit Nederland en BelgiŽ naar de Schotse vliegvelden. Prijsvechter Ryanair brengt je goedkoop naar Schotland, maar ook onze eigen KLM heeft vaak goedkope vliegtickets in de aanbieding. Let hierbij vooral op de KLM WereldDeal Weken en de losse aanbiedingen die KLM regelmatig via nieuwsbrieven verstuurt.

Vergelijk de prijzen voor accommodaties
Niets is meer zonde dan teveel betalen voor je hotel, appartement, hostel of B&B. Zeker als je weet dat er regelmatig prijsverschillen zijn. Je kunt vaak niet zomaar stellen dat boekingssite A goedkoper is dan site B. Dat verschilt vaak van moment tot moment. Zo kan een hotel vandaag bij booking.com het goedkoopste zijn, terwijl je morgen bij Expedia minder betaalt vanwege een tijdelijke aanbieding. Het is daarom belangrijk om de prijzen bij verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Gelukkig hoef je daarvoor zelf niet tientallen sites af te gaan. Je kunt dankzij Trivago de prijzen van tientallen sites tegelijkertijd doorzoeken, inclusief de officiŽle sites van de hotels en andere accommodaties. Op die manier vind je snel de laagste prijzen voor jouw gewenste reisdata in Schotland.
Zoek naar de laagste prijzen voor accommodaties in Schotland via Trivago

Gebruik je pinpas in plaats van creditcard
Omdat je in Schotland geen euro's hebt maar Britse / Schotse ponden, moet je betalen voor het gebruik van je pinpas of creditcard. Per betaling (of geldopname) wordt er een vast bedrag plus een koersopslag gerekend. Zowel de transactiekosten als de koersopslag zijn vaak hoger bij creditcards dan wanneer je met pin (met Maestro) betaalt. Gebruik dus je pinpas waar dat kan in plaats van dat je je creditcard tevoorschijn haalt.

Neem grotere bedragen tegelijkertijd op
Iedere keer als je geld via een geldautomaat in Schotland opneemt betaal je zowel een procentuele valuta-opslag als een vaste vergoeding per transactie. Hoe lager het opgenomen bedrag is, des te ongunstiger de vaste vergoeding in verhouding uitvalt. Als je bijvoorbeeld 10 pond opneemt en 3 euro vaste vergoeding betaalt, dan betaal je ongeveer 25% aan vergoeding. Dat maakt je vakantie wel erg duur. Neem je 200 pond op en betaal je dan 3 euro aan commissie/vergoeding, dan is dat iets meer dan 1 procent van het opnamebedrag. Dat is toch heel wat schappelijker. Je kunt dus beter grotere bedragen tegelijkertijd opnemen. Neem ook niet teveel op, want bij terug wisselen van ponden naar euro's krijg je ook niet de beste wisselkoers.

Betaal niet teveel fooi
Hoewel er in Schotland geen echte fooiencultuur heerst, zie je wel dat het geven van fooien aan horecapersoneel, kruiers, kamermeisjes, gidsen en taxichauffeurs steeds meer gedaan wordt. Het is inmiddels wel zover dat men het bijna verwacht om een fooi te krijgen. Bij het geven van fooien hoort altijd wel een bepaalde etiquette. Zo kun je soms beter geen fooi geven dan veel te weinig, maar moet je ook niet teveel fooi geven. Als richtlijn wordt steeds vaker 10% (of zelfs 15%) aangeduid in restaurants en bars, wat gezien de salarissen eigenlijk helemaal niet nodig is. Een stukje onder de tien procent gaan zitten is daarom geen ramp. Moet je 28 pond afrekenen en rond je af naar 30 pond dan is dat prima. Het is dus anders dan in de Verenigde Staten waar 15 tot 18% echt een ondergrens is.

Let er overigens ook goed op of er geen service charge op de rekening staat. In dat geval heb je eigenlijk al een verplichte fooi gegeven en is een verdere fooi eigenlijk niet nodig. Het mag wel, maar als je geld wilt besparen dan kun je dat beter niet doen.

Budgettip: betaal niet teveel fooi!
 

Schotland bezienswaardigheden Schotland voor beginners Schotse Hooglanden voor beginners steden in Schotland mooiste dorpjes in Schotland